Bijenzwerm?
2014-03-25 Honingbij-11.jpg
2014-03-18 Honingbij-1.jpg
2014-03-12 Honingbij.jpg
2014-03-10 Honingbij met klompjes-3 en nectar.jpg
2014-02-24 Honingbij op krokus-2.jpg
2014-02-24 Honingbij op helleborus.jpg
2013-12-03 Honingbij-nat-dood-1.jpg
2011-10-03 Honingbij met stuifmeel.jpg
2011-09-25 Honingbij met stuifmeel-1.jpg
2012-04-24 Honingbij met stuifmeel-1.JPG
2014-03-25 Honingbij-11.jpg
2014-03-18 Honingbij-1.jpg
2014-03-12 Honingbij.jpg
2014-03-10 Honingbij met klompjes-3 en nectar.jpg
2014-02-24 Honingbij op krokus-2.jpg
2014-02-24 Honingbij op helleborus.jpg
2013-12-03 Honingbij-nat-dood-1.jpg
2011-10-03 Honingbij met stuifmeel.jpg
2011-09-25 Honingbij met stuifmeel-1.jpg
2012-04-24 Honingbij met stuifmeel-1.JPG

Stadsimkerij Groningen

Stadsimkerij Groningen

Stadsimkerij Groningen levert een belangrijke bijdrage aan de biodiversiteit in de gemeente Groningen. De imkerij bestaat uit zo'n 60 bijenkasten op verschillende locaties in een straal van 5 kilometer rond de Martinitoren. Stadsimkerij Groningen staat onder leiding van Bart van Egteren.

Biodiversiteit

De natuur is een bron van voeding, bouwmaterialen en grondstoffen. Voor mens en dier is zij van essentieel belang. De variatie van soorten (biodiversiteit) in die natuur geeft een rijk en gevarieerd aanbod. En dat is alleen al belangrijk voor variatie in wat er dagelijks bij ons op tafel staat. Biodiversiteit is echter niet meer vanzelfsprekend. Dat heeft onder meer te maken met uitputting van de grond, waardoor plantensoorten, verdwijnen. Ook het gebruik van bestrijdingsmiddelen bij plantenteelt betekent dat er soorten komen die niet passen in het gebied waar ze komen te staan waardoor het evenwicht in deze omgeving wordt verstoord.

Bijen hebben een sleutelpositie in dit verhaal. Doordat zij bloemen, planten en bomen bestuiven houden zij de variatie van soorten in stand. Ook in de stad!

Duurzaam

De Stadsimkerij werkt in toenemende mate met de inheemse zwarte honingbij die afkomstig is van de geïsoleerde eilandpopulatie op Texel.

De Stadsimkerij Groningen is betrokken bij de bijenteelt van de zwarte bij via de Stichting De Duurzame Bij en heeft als taak om deze bij in Noord-Nederland terug te brengen. Zie: Partners - Stichting De Duurzame Bij

Bij de stadsimkerij wordt zo veel mogelijk hergebruikt. De bijenwas wordt van de oude ramen verwijderd en na smelten en zeven weer gebruikt voor nieuwe wasraten. De reststoffen kunnen wordt uitgestrooid op tuinen in de buurt. De meeste bijenkasten en de Sun Hives zijn gemaakt van duurzame materialen. De honing wordt verkocht in lokale winkels en ook gebruikt voor de productie van zeep en mede.

Biologisch

De stadsimkerij werkt met natuurlijke bestrijdingsmiddelen tegen de varroamijt. Tijdens de controle van de bijenvolken worden ook natuurlijke middelen zoals kruidnagelolie en water gebruikt.

Ecologisch

De stadsimkerij houdt rekening met het ecosysteem en wil hierin van toegevoegde waarde zijn. Dat betekent dat de honingbijen goed samen kunnen gaan met andere bestuivers in hetzelfde gebied. De stadsimkerij plaatst daarom niet meer van vier kasten per locatie.

Lokaal

De stadsimkerij is lokaal gericht; voor en door inwoners van Groningen. De organisatie drijft op inzet van vrijwilligers uit verschillende delen van de gemeente. Zie: Help mee. Daarnaast zijn de producten van de Stadsimkerij een bijzonder souvenir na een bezoek aan Groningen. (zie: Partners)

Cultureel erfgoed

De Stadsimkerij voert het ambacht van imker in brede zin uit. Naast het verzorgen van de bijen en het verwerken van de honing is ook het korfvlechten een activiteit van deze imkers. (zie: Educatie - Korfvlechten)

Stadsimker Bart van Egteren

Bart Stadsimker.jpg Logo-Stadsimker.png

Bart van Egteren (1956) staat sinds 2007 bekend als DE Stadsimker in Groningen. Vanaf dat jaar geeft hij kinderlessen over bijen en heeft hij zijn imkerij uitgebouwd op zo'n 15 plekken in de gemeente Groningen.

Veertig jaar geleden leerde Bart het ambacht van imker in Schotland en Ierland. Toen hij weer terugkeerde in Nederland heeft hij verder ontwikkeld in het ambacht van imker en werd honingkeurmeester, specialist bijenproducten, leraar voor de basiscursus imkeren en korfvlechter/Sun Hive.

Bart is bestuurslid van de Bijenhoudersvereniging Groningen en ook actief betrokken bij andere noordelijke afdelingen van de Nederlandse Bijenhoudersvereniging (NBV). Tevens geeft hij imkercursussen namens deze vereniging.

Bart is voor de Stichting De Duurzame Bij actief om de inheemse zwarte honingbij in Noord-Nederland terug te brengen.

Zijn streven is om met zijn imkerij de biodiversiteit in de gemeente Groningen te versterken, duurzame materialen te gebruiken en in harmonie met andere bestuivers het ambacht van imker uit te oefenen.

Maak kennis met deze Stadsimker. Bart vertelt graag over het leven van de bijen, de pure Groningse honing en het werk van de imker.

Vrijwilligers

Assistent imker (vrijwilligers-vacature)

Lijkt het je leuk om kennis te maken met allerlei aspecten van het imkerwerk? Word dan assistent van de Stadsimker. Je moet (ivm de coronamaatregelen) beschikking hebben over eigen vervoer. De Stadsimker werkt op meerdere locatie in en rondom de stad. De werkzaamheden voor jou zullen daar ook plaatsvinden. Wat ga je doen? Helpen met ramen schoonmaken, honing slingeren, bijen verzorgen en onderhoudswerkzaamheden aan kasten/bijenstal. Periode maart-oktober. Uren per week in overleg.

Geïnteresseerd? Zie contactgegevens of bel de stadsimker 06-19841551

Stadsimker

Het doel van de Stadsimker is het bevorderen en ondersteunen van een Stadsimkerij in de gemeente Groningen, die gericht is op duurzaamheid en het versterken van de biodiversiteit.

Om dit doel te bereken houdt de stichting zich bezig met de volgende activiteiten:

  • Het faciliteren, beheren en begeleiden van de organisatie rondom de stadsimkerij.
  • Het verwerven van subsidies en donaties ten behoeve van de stadsimkerij.
  • Het samenwerken met andere gelijkgerichte organisaties en instellingen.
  • Het organiseren van activiteiten onder meer ter bevordering van de kennis over bijen en over duurzame, bij-vriendelijke manieren van imkeren.
  • Het bevorderen van de bekendheid van het ambacht van imker in het algemeen en
  • van de Stadsimkerij in het bijzonder.
  • Het verrichten van alles wat hiermee in de ruimste zin verband houdt of daarvoor bevorderlijk kan zijn.

Het stichtingsbestuur bestaat uit:
Frank Broersma - voorzitter
John Krop - secretaris
Joes Jozephs - penningmeester
Arianne Meeder- algemeen bestuurslid
vacature bestuurslid

Het stichtingsbestuur laat zich adviseren door de Stadsimker Bart van Egteren.

KvK-nummer:78204429